H O M E

 

Home
Omhoog
Preventie

Malaria

Algemeen

Reeds Hippocrates beschreef de kenmerkende intermitterende koorts van malaria. In de Republiek der Nederlanden was malaria in de zeventiende eeuw berucht als 'zwartwaterkoorts' die onder Nederlandse missionarissen en handelslieden in West-Afrika de belangrijkste doodsoorzaak was.  Pas in 1880 toonde de Franse militair-arts Laveran aan dat bij deze aandoeningen parasieten een belangrijke rol spelen.  Twintig jaar later ontrafelde de Schotse arts Ross de volledige mens-mug cyclus.  Zowel Ross als Laveran ontvingen voor hun ontdekkingen een Nobelprijs.

Jaarlijks worden 5,1 miljoen gevallen van malaria gemeld bij de WHO.  Het werkelijke aantal gevallen is naar schatting vele malen hoger.  Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria, het merendeel daarvan zijn Afrikaanse kinderen onder de vijf jaar.    

 

Ziektewekker  

Bij het zoeken naar bloed injecteert de mug enkele parasieten (sporozoïeten) die daarna direct of via de lymfe de bloedbaan bereiken.  Binnen enkele minuten boort iedere sporozoiet zich in een leverparenchymcel, waarna grote vermeerdering (aseksuele reproductie) begint.  Na vijf tot vijftien dagen barst de levercel open en komen per cel miljoen parasieten (merozoïeten) vrij in de bloedbaan, die dan onmiddellijk rode bloedcellen  binnendringen. Sommige parasieten komen niet onmiddellijk tot ontwikkeling maar blijven  slapend in de levercel (om weken tot maanden later alsnog tot ontwikkeling te komen en zo de 'relapses' te veroorzaken die bij deze twee Plasmodia gezien worden).

Ten koste van de rode bloedcel vermeerdert de parasiet zich in 24-36 uur, waarna de bloedcel barst en er zes tot 36 parasieten vrij komen (mero-zoïeten), die op hun beurt weer nieuwe rode bloedcellen binnendringen.  De ziekteverschijnselen worden veroorzaakt door het vrijkomen van producten van parasiet en de reactie van de gastheer hierop.

 


Incubatietijd
 

De periode die verloopt tussen de beet van een infectieuze mug en het ontstaan van symptomen bedraagt gewoonlijk tien tot veertien dagen.  Deze kan bij malaria tropica soms slechts zeven dagen zijn en bij malaria quartana uitlopen tot enkele weken.

Er kan een verlengde incubatietijd optreden bij personen die chemoprofylaxe toepassen of die onregelmatig antimalariamiddelen slikken.  Na het gebruik van mefloquine als profylaxe kan nog binnen twee maanden na het staken van de profylaxe een aanval optreden.
 

Symptomen en verschijnselen  

 

De hoofdsymptomen zijn koorts en anemie en de klassieke koorts.

P. falciparum

Malaria tropica begint met een grillig verlopende koorts, al dan niet met koude rillingen, nu eens intermitterend dan weer remitterend of continu.  De typische anderdaagse koortsaanvallen zoals bij malaria tertiana en quartana komen bij malaria tropica zelden voor.  In het begin ziet men een 'griepachtig' ziektebeeld met hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, braken en diarree.  Indien de patiënt niet tijdig wordt behandeld, ontstaan er complicaties zoals hersenmalaria, anemie, icterus, nierinsufficiëntie, shock enz.  De sterfte aan malaria tropica bij niet-immune volwassenen is afhankelijk van de leeftijd ; doch zwangeren lopen nog eens extra risico.

Men moet erop bedacht zijn dat voortzetting van de malariaprofylaxe gedurende vier weken na terugkeer een malaria aanval niet behoeft te verhinderen.  Bij infectie met een resistente P. falciparum-stam kan de aanval zich nog tijdens de toepassing van de profylaxe of binnen twee maanden na beëindiging ervan voordoen. Bij het gebruik van mefloquine als profylacticum kan dit als gevolg van de zeer lange halfwaardetijd (13-37 dagen, gemiddeld 21 dagen) uitlopen tot drie of vier maanden na terugkeer.  Gezien het potentieel ernstige beloop van malaria tropica vereist de ziekte een snelle diagnostiek en een deskundige behandeling.

P. vivax, P. ovale en P. malariae

Malaria tertiana en quartana worden gekenmerkt door na enige tijd optredende en regelmatig terugkerende koortspieken met koude rillingen, om de 48 uur bij malaria tertiana (P. vivax of P. ovale) of om de 72 uur bij malaria quartana (P. malariae). In het algemeen verlopen deze vormen van malaria goedaardig. Alleen bij malaria tertiana kunnen zich recidieven voordoen tot ongeveer vier jaar na terugkeer uit het malariagebied (zie paragraaf 2.1 Pathogenese).

 

Voor de preventieve maatregelen, klik je door naar de pagina preventie.