H O M E

 

Home
Omhoog

Reizigersdiarree

Diarree komt zeer frequent voor bij reizigers, meer dan 30% van de reizigers wordt met dit probleem geconfronteerd.  Meestal gaat het om een milde diarree, die meer vervelend dan gevaarlijk is en spontaan geneest binnen enkele dagen.  Maar soms is de diarree ernstiger en is medische hulp aangewezen.  

 

 

Hoe diarree behandelen ?  

Het is ten zeerste aangeraden medische hulp te zoeken :

·  indien er bloed, slijm of etter in de stoelgang is,  ·  als de diarree na 1 tot 2 dagen niet betert,       ·  als de diarree gepaard gaat met hoge koorts (meer dan 38.5°C) of ernstige buiksymptomen

 

Door diarree is er een aanzienlijk verlies van vocht en zouten.  Daarom is het erg belangrijk om steeds voldoende vocht en zout te blijven innemen.  Geschikt hiervoor zijn commerciële gestandaardiseerde zoutoplossingen zoals ORS® (1 zakje op te lossen in 1 liter flessenwater) of een zelfgemaakte oplossing van 5 koffielepels suiker en 1/2 koffielepel zout per liter water (flessenwater, gekookt of gedesinfecteerd).  Ook geschikt en lekkerder zijn bouillon, thee met suiker of frisdrank (cola), aangevuld met zoute crackers.  

 

 

Gradaties 

 

Bij een weinig hinderlijke diarree (enkele losse stoelgangen) volstaat Imodium®.  Het innemen van Imodium® kan het aantal ontlastingen sterk doen dalen, hetgeen een belangrijke vermindering van de klachten betekent.   Imodium® doet echter niets aan de oorzaak van de diarree !  

Bij hinderlijke diarree dit wil zeggen frequentere waterige stoelgang met matige koorts (tot 38,5°C) en/of matige krampen is de combinatie van Imodium® met een antibioticum (flijoroquinolone of Co-trimoxazole) aangewezen.

Bij ernstige diarree met bloed, etter of slijm in de stoelgang of hoge koorts (hoger dan 38,5 0C) wordt het gebruik van Imodium® afgeraden en moet er behandeld worden met een antibioticum.

Indien de diarree ondanks deze maatregelen niet betert na 48 uur is het aangeraden medische hulp te zoeken.
Diarree die ontstaat of persisteert na terugkeer van de reis, wordt niet zelf behandeld maar vereist medische diagnostiek ! 

 

Doseringen 

·  Dosering van lmodium® : 1 capsule na elke losse ontlasting met een maximum van 4 capsules per dag.

·  Dosering van antibiotica bij diarree :
Fluoroquinolone (Zoroxin®, Tarivid®, Ciproxine®),
1 tablet 's morgens en 1 tablet ‘s avonds, gedurende 3 dagen.
(Niet voor kinderen en zwangere vrouwen. Vermijd zonlicht !)
of
Cotrimoxazole (Bactrim Forte®, Eusaprim Forte®),
1 tablet 's morgens en 1 tablet ‘s
avonds gedurende 5 dagen. 
(Niet bij allergie voor sulfamiden.  Ook in siroopvorm voor kinderen.)