H O M E

 

Home
Coll. Scheerapparaten

Je bent product designer van beroep, noem je jezelf dan eerder kunstenaar dan technieker ?

Helemaal niet.  Maar ons beroep biedt wel een ideale mix van die twee.  Een ingenieur heeft niet per se die gevoeligheid voor vormen en verhoudingen die wij wel hebben.  Daarom is onze meerwaarde op dat vlak ook groter. 

Welke talen spreek je ?

Dat vind ik een moeilijke vraag, want met de komst van de nieuwe spelling is zelfs mín Nederlands lang niet perfect.  Bovendien is het als eerder technisch geschoolde lang niet zo vanzelfsprekend veel talen te spreken.  Maar op college leerde ik verder nog Frans, Engels en wat Duits.  Later motiveerde ik mezelf om dat Duits wat bij te schaven en toen ik avondlessen zo leuk ben gaan vinden, heb ik ook nog drie jaar Spaans bijgestudeerd Ö en dat zal nu aardig van pas komen.

Breng je souvenirs mee ?

Ik ga (bijna) altijd op fietsreis en dan telt in zekere zin elke kilo.  De beste souvenirs zijn de goed gelukte fotoís of nog beter : gewoon de herinneringen aan de voorbije reis.  

Waar hebt u een zwak voor ?

Voor dingen met een verhaal.  Een erfstuk van familie bijvoorbeeld of een gewoon een oude, vergeelde foto Ö  Daarom vond ik het ook boeiend om enkele jaren het grafische werk te kunnen doen voor de plaatselijke Heemkundige Kring.  

Aan welk object in huis ben je erg gehecht ?

Mín grootvaders broer was timmerman.  En van hem erfde ik een (uit vervlogen tijden daterende) sorteerkast voor loonzakjes, in massief mahoniehout.  Het is een sobere en pure vorm en dat vond ik er erg aantrekkelijk aan.  Ikzelf gebruik het nu om mín tekengerief in te klasseren.  

Verzamel je ?

Wel dat is blijkbaar genetisch ingebakken, want net zoals mín vader zou ik werkelijk alles bijhouden.  Maar de meest verrassende collectie is wel die van mín scheerapparaten.  Ik ben ermee begonnen nadat we op school (product design) een opdracht kregen om de elektromechanische kant van een huishoudtoestel te bestuderen.  Ik vroeg toen bij de familie of ik geen afgedankte exemplaren kon krijgen, om de binnenkant te kunnen bestuderen.  Zo had ik dadelijk een kleine collectie.  En er zitten echt mooie exemplaren tussen.  Je herkent aan het design gemakkelijk de stijlperiode.

Wil je er meer over weten ?  Klik dan hier.

Wat heb je altijd op zak als je de deur uitgaat ?

Sinds een paar jaar is dat een multifunctioneel Zwitsers zakmes.  En nu ik er een heb, begrijp ik niet hoe ik vroeger ooit zonder kon.

Wat is je favoriete keuken ?

Sinds een paar jaar eten we af en toe op het werk tijdens de middagpauze een Chinese dagschotel en dat bevalt heel erg.  Toch kan ik dit moeilijk tot favoriet uitroepen, er zijn zoveel dingen die ik graag eet Ö

Wie kan je aan het lachen brengen ?

Dat is vooral Mister Bean, gewoon omdat het zo simpel in elkaar steekt. Bijna terug naar de stomme film.   Maar dat kunnen ook gewoon mensen uit mín omgeving zijn.  Ergens vermoed ik dat humor me nieuwe energie geeft.

Wat is de meest hachelijke situatie waarin je ooit verzeild raakte ?

In augustus van 2000 kwam ik na een lange fietsreis in de Turkse hoofdstad Istanbul aan.  Ik werd ís anderendaags, tijdens een wandeling door de stad, benaderd door een man die wat wou praten en na verloop van tijd bood hij me ook iets te drinken aan.  Dan kwam er ook een versnapering boven en die was behandeld met een slaapmiddel, zodat ik meteen na het proeven in een diepe slaap verzeilde.  Eens terug wakker was mín fiets verdwenen en ook het dagrugzakje met fototoestel en geld en zo Ö  Maar gelukkig had men geen fysiek geweld gebruik en kwam ik er met de schrik vanaf.  

Als je eerste minister zou zijn, wat zou je willen veranderen ?

Ik vind het mobiliteitsprobleem toch wel belangrijk genoeg om prioriteit te geven.  Betere en meer fietspaden, het opbaar vervoer en bv. ook treinen waarin je je fiets kunt meenemen.  Ik heb in Duitsland aan de lijve ondervonden hoe makkelijk dat gaat bij hen.  Fiets en trein zijn er de perfecte combinatie.

Waar heb je een hekel aan ?

Aan zelfingenomenheid en enggeestigheid.  Mensen die zichzelf geweldig vinden, dat getuigt eigenlijk maar van domheid, vind ik.

Welke eigenschappen waardeer je anderen ?

Verscheidene, maar eerlijkheid en oprechtheid zijn de voornaamste.  Ik ben ook jaloers op de rust en kalmte die sommige van mín vrienden uitstralen.  Voor een onrustig en altijd bezig iemand als ik, lijkt dat onbereikbaar.

Wat is je grootste angst ?

Morgen doodgaan met de gedachte : ik had meer op vakantie moeten gaan.  Maar er is natuurlijk ook het besef dat je nooit alles zal kunnen zien Ö

Hoe laat je stoom af ?

Dat doe ik bijvoorbeeld door na het werk heel hard naar huis te fietsen.  Maar echte tijdswinst levert het niet op, want ik zit dan zowat een kwartier na te hijgen, gebogen over een krant of zo.