TERUG naar Homepage

TERUG naar de pagina over Alaska

 

Hallo,

Het is weer al een tijdje geleden dat jullie nog nieuws van me ontvingen.  Alaska en Yukon zijn nogal dun bevolkte gebieden, er is weinig gelegenheid tot het gebruiken van internet en als dat betalend is, dan is het erg duur, of als het bv. gratis in de bibliotheek is, dan kan je enkel een half uurtje of zelfs maar een kwartier op internet, zodoende... 

Dit is nieuwsbrief Nr.3, over Alaska en Yukon - Canada.

 

Vrijdag 6 juli, ik fiets weg uit Fairbanks.

Ik kon de laatste keer gelukkig nog veel nieuws versturen vanop de bibliotheek in Fairbanks. De mails checken, antwoorden formuleren en de nieuwsbrief typen en versturen, het duurde ongeveer 2 uur!
Daarna moest ik nog naar het postkantoor en zeker ook inkopen doen voor de komende dagen. Bij de winkelketen 'Safeway' vraag ik ook een klantenkaart.  Iemand zei me dat dit algauw enkele dollars kan schelen op je aankopen.  Ik vertrek uit Fairbanks met; 2 broden en een uienkoek, koekjes, chocolade, 2 appelsienen en 2 appels, 5 bananen, een salami worst, spek, kalkoenfilet, een pannenkoekenmix, gecondenseerde melk, macaroni en een bokaal bolognese saus. Voorwaar een serieuse klus om dat allemaal op de fiets te krijgen.
Daarna fiets ik de Richardson Highway op.  Na 14 mijl kom ik in het plaatsje North Pole.  Het was vroeger opgezet als handelspost, maar nu is dit unieke dorpje vooral bekend als woonplaats van Santa Claus.  Rond het ganse dorp hangt het hele jaar door een kerstsfeer. Er wordt naar verwezen in straatnamen, er is versiering aan de huizen en er is het suikerstokachtige uitzicht van de lantaarnpalen.  Het ziet er allemaal schitterend uit en het roept een gezellige sfeer op, maar het is tegelijk ook flink uit z'n tijdverband gerukt en supercommercieel!
Bij Sqalcha is een jongeling met een kettingzaag bezig om uit een boomstam een beer te sculpteren.  Die heeft dat precies nog gedaan!  Wat verder vind ik een enig kampeerplekje, vlak bij de Salcha River.  Door de regenval van de voorbije dagen stroomt het mokkakleurige water in razend snel tempo voorbij.  Maar het is hier heerlijk rustig overnachten...

 

Zaterdag 7 juli, Verder tot Delta Junction.

Het heeft de ganse nacht geregend, maar gelukkig houd het rond 8u30 op !  Het is met 8 graden ook echt koud en er staat een strakke wind. Gelukkig blaast die niet in het nadeel, maar echt goed opschieten doet het ook niet. Ik heb wat zadelpijn en trek een tweede fietsbroek aan.  Ik heb ondertussen twee fietsbroeken, een lange broek en een regenbroek aan!  Het dorpje Richardson kom ik gewoon niet tegen, maar gelukkig heb ik ook nog geen voeding nodig.  Op een Parking spreek ik iemand aan en hij blijkt uit Gent te komen!  Is de wereld niet erg klein geworden?  Dat vragen we ons beiden tegelijk af.
De volgende plaats van betekenis is 'Big Delta'.  De rivier neemt hier ook werkelijk alle plaats in, het dorpje heeft zijn naam niet gestolen.  Ik bezoek er ook Rika's Roadhouse, een halteplaats voor de vele mensen die vorige eeuw op zoek gingen naar goud.
In Delta Junction kan ik nog een brood kopen en wat melk. En nu kunnen we de Alaska Highway opfietsen en op zoek gaan naar alweer een nieuwe kampeerplek.

Bij zover ik kan weten heeft het de hele nacht nog zachtjes doorgeregend.  Maar gelukkig houdt het rond 8 uur alweer op.  Mijn zondagse ontbijt bestaat uit 3 verschillende muffins (strawberry, banana en apple muffin), die ik meebracht.  Ik had er al een paar geproefd in Alaska en ze zijn allen om ter lekkerst.
De voormiddag is eigenlijk uiterst saai verlopen: de weg maakte de eerste 50 km maar twee flauwe bochten.  En slechts af en toe kon ik een flauwe glimp opvangen van de nabije bergen (Je kent dat wel van het bos en de bomen...).  Die bergen zijn zwaar beladen met donkere wolken, maar het blijft voorlopig toch droog.  Iets verder fiets ik over een lange brug over de Gerstle river.  't Is hier allemaal om ter indrukwekkendst,  Deze middag maak ik Tortilla's klaar.  Het geeft me de nodige calorieën om verder te fietsen naar Dot Lake.  De weg gaat nu meer en meer op en neer en ik krijg af en toe prachtige vergezichten voorgeschoteld.  De schaarse zon geeft de zwartgroene bergen wat meer kleur.  Rond 15 uur kom ik in Dot Lake aan, ik zie er de eerste huizen, vandaag.Ik heb wel zin in een koffie, al moet ik vaststellen dat de benzinepomp met café vandaag gesloten is...  Ik vraag een man of ik in het dorp nergens een koffie kan drinken en hij zegt dat ik maar een koffie moet vragen aan z'n vrouw, die is binnen in het huis...  Ik klop vervolgens aan en vraag haar eerst of ze m'n flessen kan opvullen met drinkwater.  Terwijl ze die vult zeg ik dat ik eigenlijk stopte om een koffie te drinken en het jammer vind dat alles gesloten is.  En toen zei ze onmiddellijk ook dat ze wel koffie kon zetten!  (Kan je je hier zoiets voorstellen?)  Er kwamen ook koekjes op tafelen we hadden een leuk en ontspannend gesprek.
Na nog eens 25 km fietsen heb ik dan een avondmaaltje klaargemaakt (noedels, appelschijfjes, tomatensaus en kaas).  Na de afwas en de opkuis heb ik nog, zoals gewoonlijk, zo'n 10 km gefietst.  op die manier gaat alle geur uit je kleren en andere spullen en kan je gemakkelijker het contact met beren vermijden!  Anders komen ze daar echt op af en ik kan me leukere dingen voorstellen.

 

Maandag 9 juli, Tot Tetlin Junction.

Vannacht moest ik even uit de tent voor een plasje., de maan stond net boven de horizon, maar het was ook helder licht en ik kreeg nu voor het eerst uitzicht op de met sneeuw bedekte bergen.  Het was koud en dus kroop ik maar weer snel in de warme slaapzak.  Maar het gaf toch al aan dat ik een stralende morgen kon verwachten.  Bij het ontbijt maakte ik een vlootje 'creme cheese' open, met een strawberry smaak.  De zachte mengeling van zout en suiker smaakt toch heerlijk fris op de boterham; een ontdekking!  Bij een garage wissel ik (preventief om de 1000 km) m'n fietsketting en ik vraag er ook wat olie.  Dom en jammer voor mij, maar tot twee keer toe volgt de ketting niet precies alle wendingen en openingen, hij moet telkens weer open en dicht...
Bij het Tourist Information Centre ontmoet ik een koppel met campingcar uit Pellenberg.  Als ik verrast zeg dat m'n Pa daar geopereerd is, dan zegt zij dat ze daar tot 10 jaar terug nog op de longafdeling werkte.  En ja ... de wereld blijkt nog maar eens klein.  We hebben elkaar veel te vertellen, wisselen tips en trucs, wegeninfo enz. uit.
Rond 15 uur wordt het dan hoog tijd om nog wat inkopen te doen en toch nog een beetje te fietsen.  En dat fietsen gaat precies niet zo goed.  De fiets zwalpt een beetje en zelfs na controle van bagage en de elastieken, kan ik maar niets vinden.  Maar wat verder heb ik het: de band loopt heel zachtjes leeg (m'n tweede lekke band!).  De oorzaak is een uiterst klein glasscherfje dat tot door het 3 mm dikke rubber geraakt was...
Bij Tetlin Junction neem ik de afslag richting noorden, naar Dawson City en dus ook Canada.  Op een parking probeer ik wat verder pannenkoeken te bakken, maar dat lukt slechts half omdat ik de pan niet kan invetten...  Bij mijl 5 op de Taylor Highway kampeer ik op een grasveldje, vandaag heb ik 'slechts' 78 km kunnen fietsen, maar dat mag ook wel eens.  De totaalstand staat nu op 1459 km!

 

Dinsdag 10 juli, Naar het dorpje Chicken.

Het heeft nog maar eens de hele nacht geregend, maar vanmorgen is het weer eens droog.  Ik kan alvast starten met een fikse afdaling, maar even verder werkt men aan de weg en begint het alweer te stijgen...  De eerste 44 mijl (+/- 70 km) van deze weg zijn redelijk goed verhard, bijna net zo goed als asfalt.  Ze noemen het hier een chiped surface, een soort hard, tot een glad oppervlak samengereden gravel.  De weg trekt echt de wildernis in, zo ver je kan kijken zie je bomen, hellingen, echte bergen en behalve deze weg is er nergens een teken van menselijke inbreng.  Alhoewel het maar 13 graden is, brand de zon verschrikkelijk hard.  Het gaat ook voortdurend op en af en ik krijg de indruk niet goed vooruit te komen.  Rond 11 uur begint het te regenen en is het ook koud, dat houdt zo aan tot 13 uur.  Dan kook ik me een potje en trek verder richting Chicken.  Bij mijl 44 houdt het asfalt ook echt op en gaat de weg over in gravel, putten en een wasbord reliëf.  Even verder ontmoet ik een Nieuw-Zeelander op de fiets. We wisselen wat infouit en gaan dan weer elk onze weg.  In Chicken had het blijkbaar nog meer geregend want de weg was er veranderd in een echte modderpoel.  Ik zoek er water, kook een verzameling restjes en fiets uiteindelijk nog 10 km verder de bergen in...

 

Woensdag 11 juli, Van Chicken naar Boundary en Gold Creek.

Vandaag was het nog even verder noordwaarts fietsen, richting Eagle op de Taylor Highway.  Maar het verliep allemaal niet zo vlotjes.  Eerst was er die lange klim (op gravel) en verder ging het op en neer tot het einde van de vallei;  het was allemaal niet zo bevorderlijk om een goed fietsritme te vinden.  En toen het wat verder weer meer begon te klimmen voelde ik de bui (letterlijk) al hangen.  Aan de andere kant van de berg gromde en rommelde een stevig onweer.  Ik zag het allemaal niet zo goed zitten, temeer daar ik voordien al gewaarschuwd was voor een lange en zware klim!  Tegen 11u30 heb ik dan eerst een potje gekookt, om weer wat nieuwe krachten op te doen.  Alles zat nog maar pas op de fiets of er stopte een wagen.  De man wilde nog even meegeven dat ik maar beter beschutting kon zoeken, want dat er een erg onweer op komst was …  Nou nee, fietsen moet ik nu, da’s de enige manier om het warm te hebben.  En wat volgde was werkelijk apocalyptisch: eerst een regenvlaag, vervolgens hagel en boven op de top lag zelfs sneeuw!  De gravel en aardeweg werd er almaar slechter door.  Het oppervlak loste op en werd uiterst glibberig, kortom het fietsen ging niet vooruit.  Tegen 15u30 kom ik dan in het grensplaatsje Boundary.  Maar nog eens 4 mijl (+/- 6.5 km) verder ligt de echte grens en je raadt het al: weer bergop.  Het weer schakelt om en het wordt nu netjes warm.  Aan de grens (op 1320 m hoogte) moet het horloge een uur vooruit.  Ik fiets nu Canada – Yukon binnen.  Even verderop vind ik de mooiste kampeerplek die ik me maar kan inbeelden!  Er is een prachtig uitzicht, een beetje wind (en dat houdt de insecten weg !) en ik hoor of zie hier echt niemand !  Nog voor ik het goed en wel besef lig ik al te slapen …

Klik hier voor het vervolg van de nieuwsbrief

of surf naar het volgende land dat Luc op zijn reis zal doorkruisen nl. Canada.