TERUG naar Homepage

TERUG naar de pagina over U.S.A

 

Dit is nieuwsbrief Nr. 9, vanuit het mountainbike paradijs Utah.Gevolgde route :
Yellowstone National PArk - Hway 89 zuidwaarts - door het Grand Teton National Park - Jackson - Hway 89 tot Alpine, Geneva en Border - Hway 231 tot Randolph en Woodruff - Hway 39 tot Huntsville en Ogden - Hway 15 naar Salt LAke City, Orem en Provo - vanaf Springville Hway 6 over Soldier Summit tot Price en Green River. 

 

Donderdag 27 september - Van het Yellowstone naar het Grand Teton National Park.  

Extra gewapend met muts, handschoenen en een fleecekraag, ga ik al vroeg op pad. Het was vanmorgen -5°C en dan mag ik nog van geluk spreken want vorig jaar lag er hier eind september al een meter sneeuw ! Ik kom een andere vakantiefietser tegen, het is een amerikaan die in Denver begon te fietsen. Ik sta wel een half uur met Nigel te praten en fiets dan richting Cointinental Divide. Om die te overschrijden moet er eigenlijk nauwelijks geklommen worden. Achter me hoor ik plots m'n naam roepen. Tiens, hoe kan dat nu ? Als ik achterom zie, kijk ik recht in het aangezicht van Marco, de nederlander die ik al eerder ontmoette in Dawson City en Watson Lake. Even later komt ook Chantal aangereden. Wat een toreview, zeg ! Ook zij kwamen voorbij de amerikaan en hoorden zo dat 'een belg' 5 minuten voorop lag. Met en sprintje fietste Marco vervolgens tot bij me. Voor de derde keer komen we zo toevallig samen. We fietsen samen Yellowstone uit. Op een klimmetje van de John D. Rockefeler Jr. Memorial Parkway (een mond vol zeg ...) worden we gefotografeerd door een Ranger. De foto zal tijdelijk gepubliceerd worden op de homepage van de Parkway (www.nps.gov/jodr).Vervolgens fietsen we het Grand Teton National Park binnen. In het park staan heel wat berken en die kleuren nu prachtig geel-oranje. Het levert een schitterend contrast op met de Teton Range erachter. Bij Colter Bay maken we nog pannenkoeken op een picknick area bij het meer. Met de ondergaande zon moeten we ons nog reppen om alles op te ruimen voor het donker. We gaan kamperen op de gesloten State Campground.

 Om de foto's te bekijken KLIK HIER  

 

Vrijdag 28 september - Zwarte beer lust ons middagmaal wel !
Vanmorgen word ik gewekt door het geluid van een auto, die rondtoert op de camping. Hij laat ons echter ongemoeid. We ontbijten weer bij het meer en na het afhalen van wat kaartmateriaal fietsen we zuidwaarts. Met nogal wat 'ups en downs' volgt de weg de oevers van het Jackson Lake. De Tetons reflecteren mooi in het rimpelende meer en samen met de herfstkleuren levert dat weer mooie kalenderplaatjes op. We fietsen nu steeds dichter bij de bergen, we hebben wind op kop. Bij Jenny Lake koken we ons middagmaal. Plots springt Chantal al schreeuwend op. Vijf meter achter ons duikt een zwarte beer uit het niets op. We klappen met ons drieen in de handen en schreeuwen de beer van alles toe. Spoedig duikt ook een Ranger op, die het beest met pepperspray wegjaagt. We eten haastig alles op en ruimen de tafel af. De beer loopt kringetjes en duikt nu aan een andere kant op. Het dier wordt achternagezeten door twee Rangers. Ze sprayen het beest telkens als het te dicht bij mensen komt. De beer zet het dan op een lopen en schudt het goedje van zich af. Als we willen vertrekken merkt Marco dat hij een lekke achterband heeft. We kijken voortdurend onrustig om ons heen, want de beer is nog steeds niet verdwenen ... Bij de zuidelijke ingang Moose, slaan we af op de Moose Wilson Road. Het is een rustige weg, waar normaal gezien veel wild zit. We krijgen echter niets te zien ... Voorbij het skiplaatsje Teton Villag3e kijken we uit naar een plek om te kamperen. Er is een KOA Camping, maar die zou ons echter 30 dollar aanreken (25 dollar voor de eerste twee personen en 5 dollar voor de volgende persoon). Dat is ons veel te duur ! We wagen ook nog onze kans bij een private school voor mentaal gehandicapten, we vangen echter bot. Bij de kruising met de '22' vinden we een plekje tussen de bomen.

   

Zaterdag 29 september - Zuidwaarts langs de Snake River.

Het heeft vannacht in drie korte periodes geregend, toch is de grond nauwelijks nat. De herfstbomen zien er prachtig uit in het morgenlicht. Onderweg naar Jackson zit er een soort slechtvalk op een paaltje, maar poseren voor de foto doet hij liever niet. Op de Broadway Ave rijden we dwars door het stadje Jackson. Alle huizen en winkels zijn nog opgetrokken uit hout, in de typische Western Style. Bij een boog van hertengeweien maken we een foto van ons gedrieen. Alles ziet er hiel heel aantrekkelijk uit, maar veel tijd om rond te kijken gunnen we onszelf niet, we willen mailen. Hiervoor moeten we goed twee kilometer terugrijden. De bib zit in een mooi gebouw en is modern ingericht. Het is erg druk en we kunnen maar 20 minuten gebruik maken van het internet. Ik heb liefst 27 mails ! En die lees je niet in deze korte tijd. Ik pik er de voornaamste uit en stuur zelf ook twee mails. Na nog wat wachten kunnen we de computer weer voor 20 minuten gebruiken. Daarna doen we inkopen. Op het terrasje voor het grootwarenhuis maken we onze pizza's warm. De verbaasde blikken zijn natuurlijk talrijk, wij vinden het erg lekker en da's het voornaamste ! Voor 99 cent kopen we ook nog 2 liter aardbeienijscrčme. Om beurten scheppen we het lekkers tot het op is. We zijn voldaan (en een dutje zou nu ook niet mis zijn ...). We kunnen de stad op een veilige manier uitfietsen op een mooi maar heuvelachtig fietspad. Bij momenten is het erg warm en de wind maakt het fietsen tot een karwei. Plots is m'n achterband lek. Tegen 5 uur staan we bij de Snake River heerlijk rustig te kamperen op een verlaten Forest Campground. We wassen ons en wat kleren in de ijskoude rivier. Daarna koken we op de barbecue. We maken hompjes gehakte groenten en vlees klaar in zilverpapier. Het blijkt eens te meer heerlijk te smaken, puur natuur. We willen nog een nagerechtje en maken appeltaart met verse appelen, suiker en een tortilla en daarna spelen we nog een tijdje Yatsee.

 

Zondag 30 september - Naar de Salt River Pass.

We komen wat trager dan normaal op gang. We zijn wat later op en er is veel op te ruimen. Tegen 10 u rijden we de weg naar Alpine op en hoewel we de Snake River stroomafwaarts volgen zitten er een paar pittige klimmetjes in de weg. De rivier stroomt nu door een canyon en wij rijden bovenop de rand. Bij Alpine kunnen we de bidons weer bijvullen. We slaan nu af op de '89', die zuidwaarts loopt. Het wordt langzamerhand echt heet. We komen voorbij een dorp dat Etna heet en in Thayne koken we op de trappen van een school ons middagmaal. De weg is in deze vallei makkelijk te fietsen, we schieten dus goed op. In Afton kunnen we in een automaat een cola kopen voor 25 cent ! Zo, dat smaakt ! Na nog een banaantje kunnen we er weer tegenaan. De Salt River Pass halen we net niet voor het donker. We kamperen op amper twee kilometer van de top, in een, van aan de weg, aan het oog ontrokken veldje.

 

Maandag 1 oktober - Gratis plek, met plee !

Het is nu nog een kwartiertje fietsen tot de top. In de schaduw is het nog ijzig koud, maar we komen spoedig in de zon terecht. Na een kilometer of zes dalen komen we bij een Forest Campground, we lenen er even een picknicktafel om te ontbijten. Door een mooie vallei fietsen we richting Geneva. Ruim voor ons uit, trekt een kudde schapen de weg over. Een ruiter en wat honden proberen ze bij elkaar te houden. Ze zijn net van de weg af als wij eraan komen. Plots wendt een van de honden zich in onze richting en begint ons achterna te rennen. Een tweede volgt bovendien z'n voorbeeld. Ze tonen agressief hun tanden, wij schelden ze uit en rijden op ze in. Het duurt wel 500 meter eer we ze kwijt raken. Wat verder fietsen we even Idaho binnen. Bij de Junction met de '30' staat in een godverlaten prairie enkel een winkeltje met vuurwerk. Het levert een uiterst gek gezicht op. We kunnen er gelukkig de flessen vullen en op een bankje een boterham smeren. We fietsen vervolgens verder tot Cokesville. Het dorpje blijkt echter niet veel voor te stellen. Geen stad, geen supermarkt en dus ook geen bib ? We zijn echter te voorbarig, want er is wel een dorpswinkeltje en een goed georganiseerde bibliotheek. Eindelijk weer eens mailen ! Pas rond 5u30 komen we er buiten. De assistente vertelde ons dat we in het tegenoverliggende park gerust de tent kunnen opzetten. En dat doen we ook. Gratis plek, met plee !

 Lees verder