H O M E

 

Home
Omhoog

Financiën op reis

Kosten, voor het vertrek  

Al van bij de voorbereidingen voor de langdurige reis, zal je kosten maken.  Je wil niet voortdurend met problemen opgezadeld zitten en kiest voor duurzaam materiaal. Daar is niets op tegen, integendeel, ... maar het kost je wel een centje. Ook de diverse inentingen, de reisapotheek, de malariamedicatie, de waterzuiveringsmiddelen, tent, slaapzak, kookgerief, ... kosten geld.  En voor je het weet bereik je de kaap van 100.000 Bfr.  En het lijstje wordt alsmaar langer ...   

Bepalen reisbudget  

 

Het is bijzonder moeilijk om in te schatten wat een jaar reizen je nu precies gaat kosten.  Veel hangt af van je manier van reizen, de landen en plaatsen die je zal bezoeken (Azië zal stukken goedkoper zijn dan bv. Noord-Amerika) en de eventuele onvoorziene omstandigheden ... 
Ruwweg, kan je het budget als volgt opdelen: kosten voor levensonderhoud,  kosten voor vervoer (vliegtuigtickets vooral, maar ook voor vervoer ter plaatse) en de kosten voor je reisverzekering.  Maar daarnaast is het goed ook nog een flinke reserve in te rekenen, voor totaal onvoorziene uitgaven.   

Financiën onderweg  

Als je lange tijd op reis gaat is het grootste probleem hoe je al het geld mee kan nemen.  Pakweg honderdduizend frank aan dollarflappen past niet in de geldbeugel, maar als je een deel ervan wegstopt in je fietstassen loop je een groot risico dat kwijt te raken of bestolen te worden.  

Bedenk ook dat in geval van diefstal of verlies van geld dit niet verzekerd is.  Een reisverzekering vergoedt slechts een klein deel contant geld. Traveler cheques (waarvan die van American Express en Thomas Cook wereldwijd het meest worden geaccepteerd) worden door de meeste reizigers geadviseerd, maar ook hier speelt het gewicht parten. Een deel van de stapel cheques moet toch worden weggestopt in de fietstassen. Het voordeel hiervan ten opzichte van contant geld is dat traveler cheques zijn verzekerd.  

American Express garandeert zelfs dat je bij verlies of diefstal binnen 24 uur nieuwe krijgt, maar hoewel ze een vrij uitgebreid wereldwijd kantorennetwerk hebben zijn er nog plaatsen zat in de wereld waar een kantoor van American Express niet aanwezig is, of waar ze misschien niet eens een normaal functionerende telefoondienst hebben waar je American Express kan bellen. 

Bovendien zijn er vaak kosten verbonden aan travelers cheques, zowel bij het kopen ervan bij een bank in België als bij het inwisselen bij een bank in het buitenland. In een aantal landen is het gratis, maar in de meeste landen niet. 

Een bekende credit-card is meestal verzekerd, echt licht om mee te nemen en je kan er wereldwijd geld bij banken mee opnemen (of je nu in Laos of in Malawi bent).  In rijkere landen kan je er bovendien bij geldautomaten mee terecht. Ook hier moet je je afvragen in hoeverre je bij verlies of diefstal contact kan opnemen met je credit-card maatschappij, als je bijvoorbeeld ergens in de Andes zit. Een nadeel ten opzichte van de traveler cheques is dat je niet binnen 24 uur een nieuwe kan verwachten.  Het duurt meestal weken voordat je een nieuwe krijgt toegestuurd, maar waar moet je dat naartoe laten sturen als je op reis bent? Naar een hotel is niet verstandig; het beste is toch om het poste restante naar een postkantoor in een betrouwbare stad én in en betrouwbaar land te laten sturen.   

De keuze

 

Wat is dan de ideale oplossing? Zoals zo vaak, een combinatie van alles. Als je bijvoorbeeld met tweehonderd duizend Belgische frank op zak een wereldreis gaat maken :

neem dan een deel mee onder de vorm van traveler cheques,

neem een deel mee onder de vorm van dollarbiljetten, in kleine coupures,
(voor fooien, taxichauffeurs en bv. omkoping),

neem een bekende credit-card mee,
(Mastercard of Visa, niet American Express)

neem tenslotte ook je alledaagse bankkaart mee.
(met o.a. Cirrus en Maestro-functie).

Je staat er versteld van in hoeveel landen je hiermee gewoon geld kan afhalen bij een geldautomaat.

Tot slot is het handig voor noodgevallen ongeveer 50 dollar in kleine coupures onder de zool van je ene schoen te stoppen en een lijst met belangrijke telefoonnummers onder de zool van je andere schoen.
Mocht je zowel van je fietszakken als buideltasje worden bestolen, dan kan je in ieder geval de bus nemen naar het dichtstbijzijnde postkantoor om naar huis te bellen en je geldzaken te regelen.  Verpak het geld en de lijst met telefoonnummers wel in plastic en ververs het elke maand, want anders schiet er binnen de kortste tijd niets meer van over.